sobota, 27 kwietnia 2013

"Frykadele cielęce z pomidorami, prażonym czosnkiem i szpinakiem"

 


Cielęcinka to jasne, lecz pełne smaków mięso. Idealny początek wiosennego gotowania. Frykadele przygotowuje się równie łatwo jak klopsiki. Gotuj je na wolnym ogniu w wodzie, najlepiej doprawionej cebulą i przyprawami, aż wypłyną na powierzchnię, wtedy są gotowe.

składniki:
- 500g mielonego mięsa cielęcego
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki mleka
- sól, pieprz
- 1 żółta cebula pokrojona na cząstki
- 4 ziarna pieprzu
- 1 cały czosnek
- 2 łyżeczki oleju rzepakowego
- skórka z jednej cytryny
- 1 puszka pomidorów
- oliwa z oliwek
- masło
- makaron (spaghetti)
- 2 garście świeżego szpinaku

przygotowanie:
Wymieszaj bułkę tartą z mlekiem i odstaw. Wymieszaj mięso mielone z jajkiem i bułką tartą wymieszaną z mlekiem, dopraw solą i pieprzem. Z farszu uformuj klopsiki. Zagotuj dużą ilość wody, dodaj pokrojoną na cząstki cebulę i ziarna pieprzu. Gotuj frykadele partiami na wolnym ogniu, będą gotowe gdy wypłyną na powierzchnię.
Przekrój czosnek na pół. Włóż go do żaroodpornego naczynia, polej olejem rzepakowym i praż w temp. 225 stopni przez około 15 minut. Odstaw, aby ostygł. Następnie wyjmij ząbki czosnku i rozgnieć je widelcem. Zetrzyj skórkę z cytryny. W garnku roztop porcję masła, dodaj rozgnieciony czosnek i cytrynę i przez chwilę podsmażaj. Dodaj pomidory i zagotuj. Dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj oliwę z oliwek. Do sosu włóż frykadele. Ugotuj makaron i wymieszaj z frykadelami i szpinakiem. 


1 komentarz:

  1. harlem shake3 maja 2013 21:40

    Dobrze, że oliwę używasz w formie "przyprawy" a smażysz na oleju rzepakowym - tak jest znacznie zdrowiej, bo olej się nie przypala tak szybko :)

    OdpowiedzUsuń