Cielęcinka to jasne, lecz pełne smaków mięso. Idealny
początek wiosennego gotowania. Frykadele przygotowuje się równie łatwo jak
klopsiki. Gotuj je na wolnym ogniu w wodzie, najlepiej doprawionej cebulą i
przyprawami, aż wypłyną na powierzchnię, wtedy są gotowe.
składniki:
- 500g mielonego mięsa cielęcego
- 1 jajko
- 3 łyżki
bułki tartej
- 3 łyżki
mleka
- sól,
pieprz
- 1 żółta
cebula pokrojona na cząstki
- 4
ziarna pieprzu
- 1 cały
czosnek
- 2
łyżeczki oleju rzepakowego
- skórka
z jednej cytryny
- 1
puszka pomidorów
- oliwa z
oliwek
- masło
- makaron
(spaghetti)
- 2
garście świeżego szpinaku
przygotowanie:
Wymieszaj bułkę tartą z mlekiem i odstaw. Wymieszaj mięso
mielone z jajkiem i bułką tartą wymieszaną z mlekiem, dopraw solą i pieprzem. Z
farszu uformuj klopsiki. Zagotuj dużą ilość wody, dodaj pokrojoną na cząstki
cebulę i ziarna pieprzu. Gotuj frykadele partiami na wolnym ogniu, będą gotowe
gdy wypłyną na powierzchnię.
Przekrój czosnek na pół. Włóż go do żaroodpornego naczynia,
polej olejem rzepakowym i praż w temp. 225 stopni przez około 15 minut. Odstaw,
aby ostygł. Następnie wyjmij ząbki czosnku i rozgnieć je widelcem. Zetrzyj
skórkę z cytryny. W garnku roztop porcję masła, dodaj rozgnieciony czosnek i
cytrynę i przez chwilę podsmażaj. Dodaj pomidory i zagotuj. Dopraw solą i
pieprzem. Na koniec dodaj oliwę z oliwek. Do sosu włóż frykadele. Ugotuj makaron
i wymieszaj z frykadelami i szpinakiem.
Dobrze, że oliwę używasz w formie "przyprawy" a smażysz na oleju rzepakowym - tak jest znacznie zdrowiej, bo olej się nie przypala tak szybko :)
OdpowiedzUsuń