sobota, 20 kwietnia 2013

"Jambalaya"




Ma hiszpańskie korzenie, ale powstała gdzieś na wyspach karaibskich. W Luizjanie udoskonalili ją Francuzi, ale nazwa pochodzi z języka prowansalskiego, co oznacza po prostu mieszankę. Jest jednym ze sztandarowych dań amerykańskiej Luizjany. Większość składników tego dania zapewne znajdziecie w lodówce. W najgorszym razie będziecie musieli wyskoczyć do sklepu po krewetki. Jeśli dość sprawnie posługujecie się nożem, to jambalayę możecie ugotować w niewiele ponad pół godziny.

składniki:
- 1 łyżka oliwy
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża zielona papryka
- 2 łodygi selera naciowego
- 200g wędzonej szynki
- 400g piersi z kurczaka
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
- 1 puszka siekanych pomidorów
- 250ml przecieru pomidorowego (nie koncentrat )
- 500ml bulionu drobiowego
- 1 szklanka brązowego ryżu
- 200g krewetek
- sól, pieprz
- garść natki pietruszki
- tabasco (opcjonalnie)

przygotowanie:
Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj, z papryki usuń gniazdo nasienne, umyj i pokrój w kostkę, seler także pokrój w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę z czosnkiem. Po kilku minutach dodaj pokrojoną paprykę i seler naciowy. Smaż, aż cebula będzie szklista. Pokrój kurczaka i szynkę w kostkę i wrzuć do cebuli z papryką. Dodaj liść laurowy i pieprz kajeński (jeśli nie lubisz zbyt ostrych potraw, dodaj jeszcze mniej). Smaż, mieszając około 6-7 minut. Dodaj pomidory, przecier i bulion. Zagotuj. Po zagotowaniu wsyp ryż. Zagotuj ponownie, zmniejsz ogień i duś na małym ogniu, aż ryż wchłonie prawie cały płyn i będzie miękki- około 25 minut (czas zależy od gatunku ryżu. Ja musiałem gotować ponad godzinę, dlatego proponuję ugotować go oddzielnie i dodać już miękki). Dodaj krewetki i podgrzewaj jeszcze przez około 5 minut, mieszając. Dopraw do smaku solą i pieprzem oraz tabasco – jeśli ma być bardzo pikantne. Posiekaj pietruszkę i posyp przed podaniem.



1 komentarz:

  1. Chciałam znaleźć przepis na mało znaną Jambalayę, wpisuję nazwę w google i kogo mi pokazuje? :) Jak zrobię to dam znać jak wyszła :)

    OdpowiedzUsuń