Ma hiszpańskie korzenie,
ale powstała gdzieś na wyspach karaibskich. W Luizjanie udoskonalili ją
Francuzi, ale nazwa pochodzi z języka prowansalskiego, co oznacza po prostu
mieszankę. Jest jednym ze sztandarowych dań amerykańskiej Luizjany. Większość
składników tego dania zapewne znajdziecie w lodówce. W najgorszym razie
będziecie musieli wyskoczyć do sklepu po krewetki. Jeśli dość sprawnie
posługujecie się nożem, to jambalayę możecie ugotować w niewiele ponad pół godziny.
składniki:
- 1 łyżka oliwy
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża zielona papryka
- 2 łodygi selera naciowego
- 200g wędzonej szynki
- 400g piersi z kurczaka
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
- 1 puszka siekanych pomidorów
- 250ml przecieru pomidorowego (nie koncentrat )
- 500ml bulionu drobiowego
- 1 szklanka brązowego ryżu
- 200g krewetek
- sól, pieprz
- garść natki pietruszki
- tabasco (opcjonalnie)
przygotowanie:
Cebulę i czosnek obierz
i drobno posiekaj, z papryki usuń gniazdo nasienne, umyj i pokrój w kostkę,
seler także pokrój w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż
cebulę z czosnkiem. Po kilku minutach dodaj pokrojoną paprykę i seler naciowy. Smaż,
aż cebula będzie szklista. Pokrój kurczaka i szynkę w kostkę i wrzuć do cebuli
z papryką. Dodaj liść laurowy i pieprz kajeński (jeśli nie lubisz zbyt ostrych
potraw, dodaj jeszcze mniej). Smaż, mieszając około 6-7 minut. Dodaj pomidory,
przecier i bulion. Zagotuj. Po zagotowaniu wsyp ryż. Zagotuj ponownie, zmniejsz
ogień i duś na małym ogniu, aż ryż wchłonie prawie cały płyn i będzie miękki-
około 25 minut (czas zależy od gatunku ryżu. Ja musiałem gotować ponad godzinę,
dlatego proponuję ugotować go oddzielnie i dodać już miękki). Dodaj krewetki i
podgrzewaj jeszcze przez około 5 minut, mieszając. Dopraw do smaku solą i
pieprzem oraz tabasco – jeśli ma być bardzo pikantne. Posiekaj pietruszkę i
posyp przed podaniem.
Chciałam znaleźć przepis na mało znaną Jambalayę, wpisuję nazwę w google i kogo mi pokazuje? :) Jak zrobię to dam znać jak wyszła :)
OdpowiedzUsuń