Sezon szparagowy czas zacząć :) Szparagi to istna bomba
witamin i składników mineralnych. Są bogatym źródłem witaminy K i kwasu
foliowego. Zawierają karoten, witaminy B, B2, B6, witaminę C, a także sole
potasowe, wapń, sód, magnez, fosfor, fluor i żelazo. Mają także działanie
bakteriobójcze i zapobiegają powstawaniu chorób nowotworowych. Spożywane
regularnie obniżają ryzyko wystąpienia nowotworów i chorób serca. Wpływają pobudzająco
i regulująco na układ trawienny. Starożytni Grecy stosowali szparagi jako lek
przeciwko schorzeniom wątroby, a Chińczycy wykorzystują obecnie preparaty ze
szparagów w leczeniu kaszlu. Szparagi uważane są za silny afrodyzjak,
zawierający substancje pobudzające libido. Nie każdy też wie, że szparagi
występują w trzech kolorach – zależnie od ich nasłonecznienia podczas
wzrastania. Najbardziej popularne są szparagi białe, które swój kolor uzyskują
poprzez uprawianie w specjalnych kopcach. Szparagi zielone swój kolor zawdzięczają
dużemu nasłonecznieniu. Istnieje także barwa pośrednia – fioletowa. Ten rodzaj
szparagów, ze względu na trudną uprawę, jest najrzadziej spotykany.
składniki:
(cytrynowy sos holenderski)
- 200g masła
- 2
żółtka
- 2
łyżki wody
- ½
łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 1
łyżeczka startej skórki z cytryny
(szparagi)
- 1-2
pęczki białych szparagów
- sól
-
szczypta cukru
- ½
łyżeczki soku z cytryny
(jajko
w koszulce)
- 4
świeże jajka
- 1 ½
litra wody
-
100ml octu 12%
- 1
łyżka soli
(rzeżucha
i kromka chleba)
przygotowanie:
Zacznij od sosu holenderskiego. Roztop masło. Do dużego
garnka napełnionego do połowy wodą włóż mniejszy garnek. W mniejszym garnku
wymieszaj żółtka i wodę. Rozgrzej wodę w większym garnku, ale zwróć uwagę, żeby
nie zaczęła się gotować. Mieszaj cały czas masę jajeczną, aż zacznie odrobinę
gęstnieć. Wyjmij garnek z kąpieli i ciągle intensywnie ubijając, wlewaj do
niego cienkim strumieniem roztopione masło; uważaj jednak, nie wlać do jajek
mlecznobiałego osadu spod masła. Dopraw kremowy sos sokiem i skórką z cytryny
oraz solą.
Obierz szparagi i w razie potrzeby odetnij zdrewniałe
końcówki. Ugotuj szparagi na miękko w wodzie z dużą ilością soli, szczyptą
cukru i około ½ łyżeczki soku z cytryny. Sprawdź widelcem, czy szparagi są
ugotowane (ja gotuję ok 15min), lepiej żeby były jędrne w środku, niż gdyby miały
być rozgotowane. Wyjmij szparagi i odłóż je na bok.
W szerokim garnku zagotuj wodę, ocet i sól. Każde jajko
ostrożnie wbij do osobne filiżanki. Gotującą się wodę ubijaj intensywnie
trzepaczką tak, aby woda zaczęła wirować. Do wirującej wody wlej ostrożnie
jedno jajko i gotuj je przez ok 2 minuty. W tym czasie ostrożnie mieszaj wodę,
żeby woda ciągle wirowała. Wyjmij jajka cedzakiem i połóż je na płaski talerz.
Powtórz te czynności z pozostałymi jajkami.
Możesz usmażyć chleb na maśle położyć na niego świeżo
ugotowane szparagi, sos holenderski, rzeżuchę i jajko „w koszulce”.
Takie rozpoczęcie sezonu to ja rozumiem. Niezwykle smaczne połączenie, które zawsze się sprawdza :)
OdpowiedzUsuń:) bbaardzoooo dziękuje :)
UsuńWspaniały przepis, lekki a zarazem podkreślający niezwykły smak szparagów. Pięknie podane!
OdpowiedzUsuń:) :P
UsuńAgnieszko DZIEKUJE :) Bylem na twoim blogu i nie wiem o co chodzi bo nic nie moge znalezc :) Napraw prosze :) :) Buzka
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńśliczne to jajo :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńKlasyka! Bardzo ładne zdjęcia, Adasiu xx
OdpowiedzUsuńTwój przepis na sos holenderski był drugim jaki próbowałam zrobić, pierwszym razem masło się zważyło, a jak robiłam Twoim sposobem to było idealnie, dziękuje za to i życzę powo w HK :D
OdpowiedzUsuńDziekuję i naprawdę bardzo ale to bardzo się cieszę :)
OdpowiedzUsuńfra0d2uy
OdpowiedzUsuńcialis 100 mg
glucotrust
sight care
viagra eczane
cialis 5 mg satın al
cialis 20 mg
kamagra 100 mg