niedziela, 12 maja 2013

"Białe szparagi z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim"




Sezon szparagowy czas zacząć :) Szparagi to istna bomba witamin i składników mineralnych. Są bogatym źródłem witaminy K i kwasu foliowego. Zawierają karoten, witaminy B, B2, B6, witaminę C, a także sole potasowe, wapń, sód, magnez, fosfor, fluor i żelazo. Mają także działanie bakteriobójcze i zapobiegają powstawaniu chorób nowotworowych. Spożywane regularnie obniżają ryzyko wystąpienia nowotworów i chorób serca. Wpływają pobudzająco i regulująco na układ trawienny. Starożytni Grecy stosowali szparagi jako lek przeciwko schorzeniom wątroby, a Chińczycy wykorzystują obecnie preparaty ze szparagów w leczeniu kaszlu. Szparagi uważane są za silny afrodyzjak, zawierający substancje pobudzające libido. Nie każdy też wie, że szparagi występują w trzech kolorach – zależnie od ich nasłonecznienia podczas wzrastania. Najbardziej popularne są szparagi białe, które swój kolor uzyskują poprzez uprawianie w specjalnych kopcach. Szparagi zielone swój kolor zawdzięczają dużemu nasłonecznieniu. Istnieje także barwa pośrednia – fioletowa. Ten rodzaj szparagów, ze względu na trudną uprawę, jest najrzadziej spotykany.

składniki:
(cytrynowy sos holenderski)
- 200g masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki wody
- ½ łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
(szparagi)
- 1-2 pęczki białych szparagów
- sól
- szczypta cukru
- ½ łyżeczki soku z cytryny
(jajko w koszulce)
- 4 świeże jajka
- 1 ½ litra wody
- 100ml octu 12%
- 1 łyżka soli
(rzeżucha i kromka chleba)

przygotowanie:
Zacznij od sosu holenderskiego. Roztop masło. Do dużego garnka napełnionego do połowy wodą włóż mniejszy garnek. W mniejszym garnku wymieszaj żółtka i wodę. Rozgrzej wodę w większym garnku, ale zwróć uwagę, żeby nie zaczęła się gotować. Mieszaj cały czas masę jajeczną, aż zacznie odrobinę gęstnieć. Wyjmij garnek z kąpieli i ciągle intensywnie ubijając, wlewaj do niego cienkim strumieniem roztopione masło; uważaj jednak, nie wlać do jajek mlecznobiałego osadu spod masła. Dopraw kremowy sos sokiem i skórką z cytryny oraz solą.

Obierz szparagi i w razie potrzeby odetnij zdrewniałe końcówki. Ugotuj szparagi na miękko w wodzie z dużą ilością soli, szczyptą cukru i około ½ łyżeczki soku z cytryny. Sprawdź widelcem, czy szparagi są ugotowane (ja gotuję ok 15min), lepiej żeby były jędrne w środku, niż gdyby miały być rozgotowane. Wyjmij szparagi i odłóż je na bok.

W szerokim garnku zagotuj wodę, ocet i sól. Każde jajko ostrożnie wbij do osobne filiżanki. Gotującą się wodę ubijaj intensywnie trzepaczką tak, aby woda zaczęła wirować. Do wirującej wody wlej ostrożnie jedno jajko i gotuj je przez ok 2 minuty. W tym czasie ostrożnie mieszaj wodę, żeby woda ciągle wirowała. Wyjmij jajka cedzakiem i połóż je na płaski talerz. Powtórz te czynności z pozostałymi jajkami.

Możesz usmażyć chleb na maśle położyć na niego świeżo ugotowane szparagi, sos holenderski, rzeżuchę i jajko „w koszulce”. 



12 komentarzy:

  1. Takie rozpoczęcie sezonu to ja rozumiem. Niezwykle smaczne połączenie, które zawsze się sprawdza :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały przepis, lekki a zarazem podkreślający niezwykły smak szparagów. Pięknie podane!

    OdpowiedzUsuń
  3. Agnieszko DZIEKUJE :) Bylem na twoim blogu i nie wiem o co chodzi bo nic nie moge znalezc :) Napraw prosze :) :) Buzka

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. Klasyka! Bardzo ładne zdjęcia, Adasiu xx

    OdpowiedzUsuń
  6. Twój przepis na sos holenderski był drugim jaki próbowałam zrobić, pierwszym razem masło się zważyło, a jak robiłam Twoim sposobem to było idealnie, dziękuje za to i życzę powo w HK :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziekuję i naprawdę bardzo ale to bardzo się cieszę :)

    OdpowiedzUsuń