Soczysta
pieczeń, pachnąca, smakowicie nafaszerowana a do tego apetycznie zrolowana,
będzie kulminacją świątecznego, rodzinnego obiadu. Dobrze dobrane przyprawy i
dodatki sprawią, że mięso zrobi wrażenie na biesiadnikach.
Więcej w nowym numerze CoolMag #2, koniecznie zobaczcie...
„Udziec indyka z miętą“
Orzeźwiającą
miętę w farszu uzupełniają prażone, siekane orzechy laskowe, a całą roladę
otula chrupiace i rumiane ciasto francuskie.
składniki:
- - 1,2
kg mięsa udźca indyka
- - 15
dag łuskanych orzechów laskowych
- - 2
pęczki świeżej mięty
- - 3
jajka
- - sól
- - świeżo
mielony pieprz
- - 2
płaty ciasta francuskiego
przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180
stopni. Mięso rozcinamy wzdłuż, jak książkę. Orzechy podprażamy w piekarniku,
studzimy. Miętę drobno siekamy. Dodajemy dwa jajka, przyprawiamy solą i świeżo
mielonym pieprzem. Orzechy rozdrabniamy, dodajemy do farszu. Mięso oprószamy
solą oraz pieprzem i na całej jego powierzchni rozsmarowujemy farsz. Pieczeń
ciasno zwijamy i jeszcze raz oprószamy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika
i pieczemy 45 minut. Upieczone mięso wyjmujemy i studzimy. Oba płaty ciasta
rozkładamy, równo, obcianamy jeden z brzegów tak, aby było mozna je
połączyć w celu otrzymania dużego prostokąta. Ostudzoną roladę układamy na
cieście i ciasno zawijamy. Ciasto smarujemy żółtkiem wymieszanym z niewielką
ilością wody. Na cieście rysujemy nożem kratkę i wkładamy do piekarnika na
kolejne 20 minut, do momentu aż ciasto stanie się złociste.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz