Wiem, że część z Was czeka na obiecanego posta o Hell`s Kitchen, obiecuję że będzie na dniach. To małe opóźnienie spowodowane jest nadchodzącymi świętami i waszymi prośbami o przepisy na świąteczne rolady. Nie wiedziałem, że mój udział w programie będzie cieszył się tak wielką popularnością. Piszecie do mnie codzienie i przyrzekam, że każdemu odpiszę ale potrzebuję na to trochę czasu, bo w moim życiu dzieją się teraz rzeczy niewyobrażalne. I to tylko dzięki WAM :) DZIĘKUJĘ !!!
A tymczasem apetyczna rolada z suszonymi pomidorami będzie pyszną propozycją na elegancki obiad.
„Schab
z prosciutto“
Składniki:
- - 1.5 kg schabu bez kości
- - 2 ząbki czosnku
- - kilka gałązek świeżego oregano
- - świeżo mielony pieprz
- - 10 dag prosciutto w plastrach
- - suszone chili
- - 2 duże szalotki
- - garść suszonych pomidorów
- - 2 łyżki oliwy
- - sól
- - 4 łyżki wermutu
- - 4 łyżki wrzącej wody
Przygotowanie:
Piekarnik
rozgrzewamy do temp. 200 stopni. Schab rozcinamy wzdłuż jak książkę. Mięso
nacieramy posiekanym czosnkiem i listkami oregano. Oprószamy świeżo mielonym
pieprzem i kładziemy pokrojone suszone pomidory. Rozkładamy plastry szynki
jeden obok drugiego. Posypujemy chili i ciasno zwijamy. Obwiązujemy roladę
sznurkiem kuchennym. Nieobrane szalotki kroimy w grube plastry i układamy na
dnie brytfanny, aby ich smak przeniknął wieprzowinę w trakcie pieczenia.
Dodajemy resztę oregano, oprószamy ponownie solą i pieprzem. Układamy roladę w
brytfannie i skrapiamy oliwą. Pieczemy 1 godz. 15 minut. 20 minut przed końcem
wlewamy do brytfanny ze schabem, wermuth i trochę wrzącej wody. Po kolejnych 20
minutach, nasza pieczeń jest gotowa.
Pysznie wygląda;)
OdpowiedzUsuńWidziałam 1 odcinek i trzymałam kciuki:D
Gratuluję sukcesów i życzę wielu, wielu dalszych:)
Dziękuje , naprawdę doceniam :) Buziaki :)
UsuńWyglada pysznie. Moj maz nie lubi nowych dań. Najlepiej dla niego schabowy i podobne proste dania. Ale mysle że by skosztowal „Schab z prosciutto“ nie ma w nim smietany i to najwazniejsze. Powodzenia w życiu zawodowym Adamie zycze :)
OdpowiedzUsuńNie wiem co powiedzieć, bo za każdym razem gdy czytam takie komentarze, czuje niesamowitą radość. Czuję się wtedy potrzebny i spełniony :) Dziękuję :) Za wszystko :)
Usuńschab wygląda przepysznie! prezentuje się idealnie na obiad dla gości :)
OdpowiedzUsuń