"Włoskie poduszeczki w sosie śmietanowym"
Coś lekkiego i smacznego z włoskiej spiżarni smaków.
Idealne na jesienne, pochmurne i deszczowe dni, również dla tych którzy tak jak
lubią sobie pospać w ciągu dnia :)
składniki:
2 szklanki mąki
2 jajka
2 łyżki oliwy
3/5 szklanki ciepłej wody
150g wieprzowiny
1 filet z kurczaka
100g tartego żółtego sera
30g startego parmeżanu
2 ząbki czosnku
½ szklanki bulionu drobiowego
200ml śmietanki 18%
100g szynki parmeńskiej
sól i pieprz
przygotowanie:
Mięso oczyścić , umyć, osuszyć i zmielić. Następnie dodać
jajko, pieprz i sól oraz żółty ser, całość dokładnie wymieszać.
Mąkę mieszamy z solą, dodajemy jajko, wodę i oliwę,
zagniatamy. Rozwałkowujemy ciasto na cienki kwadrat i przecinamy na pół. Na
jednej połowie w równych odstępach układamy po łyżce farszu. Nakrywamy drugą
połową i dociskamy. Ostrym nożem wycinamy kwadraty ciasta z farszem w środku.
Poduszeczki wrzucamy na wrzącą osoloną wodę z odrobiną oliwy. Po wypłynięciu na
wierzch , gotujemy jeszcze przez 5-7 minut. Wyjmujemy.
W małym garnuszku na łyżeczce oliwy podsmażamy dwa ząbki
czosnku. Dolewamy ½ szklanki bulionu,
śmietankę 18% i pół łyżeczki
pieprzu. Redukujemy na małym ogniu , aż sos zgęstnieje. Dodajemy szynkę parmeńską
pokrojoną w kostkę. Można dodać małe kawałki szparagów. Przed podaniem ,
wsypujemy dwie łyżki startego parmezanu albo gorgonzoli. Mieszamy. Polewamy
poduszeczki tuż przed podaniem.
Bravissimo...primo passo di successo !
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuń