niedziela, 13 kwietnia 2014

Wielkanocny, pysznie wyrolowany "Schab z prosciutto"


Wiem, że część z Was czeka na obiecanego posta o Hell`s Kitchen, obiecuję że będzie na dniach. To małe opóźnienie spowodowane jest nadchodzącymi świętami i waszymi prośbami o przepisy na świąteczne rolady. Nie wiedziałem, że mój udział w programie będzie cieszył się tak wielką popularnością. Piszecie do mnie codzienie i przyrzekam, że każdemu odpiszę ale potrzebuję na to trochę czasu, bo w moim życiu dzieją się teraz rzeczy niewyobrażalne. I to tylko dzięki WAM :) DZIĘKUJĘ !!!

A tymczasem apetyczna rolada z suszonymi pomidorami będzie pyszną propozycją na elegancki obiad.

„Schab z prosciutto“

Składniki:
-       - 1.5 kg schabu bez kości
-       - 2 ząbki czosnku
-       - kilka gałązek świeżego oregano
-       - świeżo mielony pieprz
-       - 10 dag prosciutto w plastrach
-       - suszone chili
-       - 2 duże szalotki
-       - garść suszonych pomidorów
-       - 2 łyżki oliwy
-       - sól
-       - 4 łyżki wermutu
-       - 4 łyżki wrzącej wody

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 stopni. Schab rozcinamy wzdłuż jak książkę. Mięso nacieramy posiekanym czosnkiem i listkami oregano. Oprószamy świeżo mielonym pieprzem i kładziemy pokrojone suszone pomidory. Rozkładamy plastry szynki jeden obok drugiego. Posypujemy chili i ciasno zwijamy. Obwiązujemy roladę sznurkiem kuchennym. Nieobrane szalotki kroimy w grube plastry i układamy na dnie brytfanny, aby ich smak przeniknął wieprzowinę w trakcie pieczenia. Dodajemy resztę oregano, oprószamy ponownie solą i pieprzem. Układamy roladę w brytfannie i skrapiamy oliwą. Pieczemy 1 godz. 15 minut. 20 minut przed końcem wlewamy do brytfanny ze schabem, wermuth i trochę wrzącej wody. Po kolejnych 20 minutach, nasza pieczeń jest gotowa.




5 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda;)
    Widziałam 1 odcinek i trzymałam kciuki:D

    Gratuluję sukcesów i życzę wielu, wielu dalszych:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada pysznie. Moj maz nie lubi nowych dań. Najlepiej dla niego schabowy i podobne proste dania. Ale mysle że by skosztowal „Schab z prosciutto“ nie ma w nim smietany i to najwazniejsze. Powodzenia w życiu zawodowym Adamie zycze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem co powiedzieć, bo za każdym razem gdy czytam takie komentarze, czuje niesamowitą radość. Czuję się wtedy potrzebny i spełniony :) Dziękuję :) Za wszystko :)

      Usuń
  3. schab wygląda przepysznie! prezentuje się idealnie na obiad dla gości :)

    OdpowiedzUsuń