niedziela, 30 września 2012

Bankiet




Wielkie przygotowania, dużo zamieszania i wielka histeria z powodu braku czasu . Tak wyglądała nasza ostatnia , domowa impreza na której nie mogło zabraknąć najbliższych nam osób. Frekwencja dopisała i wymiotła wszystko z talerzy a niektórzy zapakowali sobie coś na drogę :)  To znak że smakowało.  Oto  22 osoby i bagatela 22 dania w tym trzy główne i 19 przystawek, więc dla każdego coś dobrego.  Okazuję się, że przy dobrej organizacji i przy niedużym nakładzie , można zorganizować jesienny bankiet dla poprawienia nastrojów i potrzeby poczucia przyjacielskiej bliskości . Przy okazji dziękuję Marcelowi, Necie i Mateuszowi za pomoc w przygotowaniach i sprzątaniu a Gościom za liczne przybycie.

Dzisiaj trzy przystawki, cieszące się największą popularnością. Pomidorki koktajlowe zrobiły niesamowitą furorę. Tarta z gruszkami i serem pleśniowym, była dla wielu nie lada rarytasem a mus waniliowy z konfiturą z mango , po prostu niebem w gębie. A już niedługo kolejne przepisy z bankietowego pogotowia, dla tych którzy na szybko potrzebują coś upichcić by zaspokoić najbardziej wybredne podniebienia, kulinarnych smakoszy swojej kuchni. 


„Mus waniliowy z konfiturą z mango”

 składniki: 
- 400ml śmietanki 30%
- 150ml mleka kokosowego
- 180g cukru
- 1 laska wanilii
- ½ łyżeczki startej skórki z limonki
- 8g żelatyny
- 1 dojrzałe mango
- 1 łyżka soku z cytryny
- pistacje

przygotowanie:
Podgrzewamy mleko kokosowe z miąższem z laski wanilii. Dodajemy 60g cukru oraz skórkę z limonki. Odstawiamy z gazu, dodajemy namoczoną żelatynę. Następnie ubijamy śmietanę i łączymy z ostudzonym mlekiem kokosowym i pozostawiamy w lodówce na 2 godziny.
Obrane mango kroimy w kostkę i smażymy na wolnym ogniu wraz z 120g cukru aż do uzyskania konsystencji konfitury. Doprawiamy sokiem z cytryny i studzimy.  Podajemy konfiturę na dnie talerza a mus waniliowy nakładamy np. łyżką do lodów. Dekorujemy miętą i siekanymi pistacjami lub podajmy w formie pokazanej na zdjęciu :)
  

„Karmelizowane pomidorki koktajlowe”


składniki:
- 15 dag pomidorków koktajlowych
- 10 dag cukru pudru
- 50 ml octu balsamicznego
- 1 łyżka wody
- łyżka maku lub czarnego sezamu

przygotowanie:
Pomidorki myjemy, dokładnie osuszamy w papierowym ręczniku. Nakłuwamy je cienkim szpikulcem. W rondlu mieszamy cukier puder z octem balsamicznym i jedną łyżką wody. Na średnik ogniu podgrzewamy na lekko brązowy karmel. W pomidorki wbijamy patyczki do szaszłyków i zanurzamy po kolei w gorącym karmelu, tak żeby pozostała na nich cienka jego warstwa. W miarę możliwości posypujemy je dookoła makiem lub sezamem, trzymając nad talerzem. Gorące pomidorki przekładamy na tacę wyłożoną folia aluminiową i czekamy , aż karmel  ostygnie i stanie się chrupiący.


„Tarta z gruszkami i serem pleśniowym gorgonzola”


składniki:

- 250g mąki
- 120g zimnego masła
- ¼ szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
- sól
- 1 żółtko
- 2 łyżki zimniej wody
- 4 gruszki
- 150g sera pleśniowego gorgonzola
- 200g mascarpone
- 1 łyżka wina porto
- listki z dwóch gałązek świeżego tymianku
- sól
- pieprz
- 1 łyżka brązowego cukru

przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180 stopni. Zagniatamy mąkę, orzechy , szczyptę soli z masłem, aż powstanie kruszonka. Dodajemy żółtko, ponownie wyrabiamy. Wlewamy zimną wodę i energicznie zagniatamy, aby powstało zwarte ciasto. Zawijamy w folię kuchenną i schładzamy godzinę w lodówce. Następnie rozwałkowujemy ciasto i wykładamy nim podłużną formę do pieczenia. Nakłuwamy widelcem, przykrywamy pergaminem i wsypujemy suchy ryż lub fasolę, aby obciążyć spód. Pieczemy ciasto „na biało” przez 10 min. Usuwamy papier i ryż(lub fasolę), pieczemy jeszcze 5 minut. Gruszki kroimy w cienkie plastry. Mieszamy pokruszony ser pleśniowy z mascarpone, porto i tymiankiem. Wykładamy na podpieczony spód, przykrywamy plastrami gruszek, oprószamy solą, pieprzem i cukrem. Pieczemy 20 minut, do czasu aż wierzch lekko się skarmelizuje.


14 komentarzy:

  1. podoba mi się ta tarta! świetne smaki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Magda.. a gdzie ty masz u siebie na blogu możliwość zapisania się do znajomych. chętnie bym to zrobił, żeby być na bieżąco z twoimi pomysłami.

      Usuń
  2. Mus waniliowy koniecznie do wypróbowania! :) Świetne pomysły!

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham bankiety, to taka moja mała obsesja; )
    Pomidorki i tarta - zachwycająco dobre ; )

    OdpowiedzUsuń
  4. Naprawdę smakowicie się zapowiada Twój blog :)
    Fajne pomysły, świetne zdjęcia. Życzę wielu sukcesów i fanów :))

    Pozdrawiam.
    Lidka R.

    OdpowiedzUsuń
  5. Od dzisiaj moja ulubiona! Cudowne połączenie smaków.

    OdpowiedzUsuń
  6. świeże figi
    mam takie marzenie, a nigdzie ich znaleźć nie mogę ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. o WOW !!!! ... i na razie tyle ....ślinotok muszę opanować :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda apatycznie! nic tylko zasiąść przy pięknie przyozdobionym stole do którego profesjonalny zespół cateringowy przyniesie mi takie smakołyki. Żyć nie umierać!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda bardzo pysznie :) Pasuje idealnie na imprezy firmowe :3

    OdpowiedzUsuń
  10. Mus z mango jest moim zdecydowanym faworytem :)

    OdpowiedzUsuń