niedziela, 2 września 2012

"Tort Velvet Cake"

"Tort Velvet Cake"


Dziś niedziela, więc zmieniając chwilowo wystrój bloga, postanowiłem przygotować Wam coś słodkiego. Mimo , że ciasta nie są moją mocną stroną, stanę na wysokości zadania i udowodnię że też potrafię.  Przecież wszyscy lubimy łakocie. Kto z nas nie lubi czasami zgrzeszyć? Dzisiaj mówię "NIE" odchudzaniu! Z drugiej  strony obiecuję, ze nie zjem sam całego. Niestety komplementów spodziewać się nie mogę :( Mając w domu zawodowego mistrza cukiernictwa, nie mogę liczyć na żadne pochwały. Zapytam "Why? " A Wam smakuje?


składniki (ciasto):
250 g masła, bardzo miękkiego
320 g drobnego cukru

2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
4 jajka, skorupki sparzone wrzątkiem
370 g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
50 g kakao
1 szklanka gęstej maślanki lub jogurtu naturalnego, w temperaturze pokojowej

rum


składniki (krem):
500 ml śmietanki kremowej 36%, bardzo zimnej
1 szklanka cukru pudru
375 g serka mascarpone
375 g serka kremowego lekko słonego np. Philadelphia lub podobnej Piątnicy


przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Tortownicę o średnicy minimum 25 cm posmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia wypuszczonym poza obręcz tortownicy. Papier od wewnątrz również posmarować masłem, środek tortownicy posypać mąką, otrębami lub mielonymi migdałami.

  • Do misy miksera włożyć miękkie masło, dodać cukier i ekstrakt z wanilii. Miksować na dużych obrotach miksera przez około 10 minut, aż masa będzie biała i puszysta. Stopniowo wbijać po jednym jajku, cały czas ubijając po kolejnym dodanym.
  • Do drugiej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i kakao. Dokładnie wymieszać i jeszcze raz przesiać. Stopniowo dodawać do utartej masy (w 3 partiach) delikatnie mieszając za każdym razem (lub miksując mieszadłem na małych obrotach). Delikatnie połączyć z maślanką.
  • Przełożyć do tortownicy, wyrównać wierzch i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 70 - 75 minut. Wyjąć z piekarnika, studzić przez 10 minut w formie, następnie wyłożyć na kratkę górą do spodu.
  • Pokroić na 2 blaty po całkowitym ostudzeniu i najlepiej schłodzeniu w lodówce. Ściąć górkę w biszkopcie. Delikatnie nasączyć blaty rumem przy pomocy łyżeczki.
  • Śmietankę kremową ubić mikserem na wysokich obrotach na sztywną pianę, następnie dodawać po 2 łyżki cukru pudru, cały czas miksując. Do drugiej miski włożyć obydwa rodzaje sera i zmiksować (najlepiej mieszadłem) na małych obrotach przez około pół minuty, aż masa będzie gładka. Łyżką lub mieszadłem miksera połączyć z bitą śmietaną. Do czasu przełożenia tortu, trzymać w lodówce.
Masę podzielić na 2 części, 1 część użyć do przełożenia blatów, 2 część wykorzystać na posmarowanie góry i boków. Wstawić do lodówki. Dekorować według uznania. Możecie popuścić wodze fantazji :)



 


8 komentarzy:

  1. Adam! Moja żona na dzisiejszą niedzielę zapodała szarlotkę z lodami waniliowymi i bitą śmietaną... jak zwykle wyszła jej pyszna, ale liczę na to, że wymienicie się przepisami!

    Piotr

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wygląda pysznie :) Napewno je zrobię, w zamian mogę dać przepis na chałwowca ;P Jeśli jesteś fanem chałwy to serdecznie polecam.Ja w ciastach też mocna nie jestem, ale ten wypiek zawsze mi wychodzi i robi furorę wśród znajomych. Serdecznie pozdrawiam =)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chalwowca jeszcze nie robiłem więc poproszę ....:)

      Usuń
    2. Super, napiszę na facebooku przepis, aby był ściśle tajny :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. adasiu, kochanie! ciasto wyglada przepysznie i na pewno tez tak smakuje. musze upiec!! :D calus

    OdpowiedzUsuń
  4. adasiu, nominowalam twojego bloga do versatile blogger award! szczególy na http://kulinarnamekka.blogspot.de/2012/09/versatile-blogger-award.html

    caluje i dobrej zabawy zycze! :D

    OdpowiedzUsuń