niedziela, 7 października 2012

„Przepiórka marynowana w winie”



„Przepiórka marynowana w winie” staropolska kuchnia magnacka




składniki:
- 4 dorodne przepiórki
- 8 cienkich plastrów boczku
- 2 łyżki sklarowanego masła
- sól
- 2 szklanki czerwonego wina (ja użyłem francuskiego CHATEAU PEYBOURDIEU- MEDOC)
- 2 łyżki octu winnego (użyłem „Vinaigre aux echalotes” ze sklepu www.lapetiteprovence.pl)
- 4 goździki
- kawałek kory cynamonowej

przygotowanie: 
Wino i ocet zagotowujemy z goździkami i korą cynamonową, studzimy. Sprawione tuszki przepiórek zalewamy zimną marynatą, naczynie szczelnie zamykamy, odstawiamy w chłodne miejsce do następnego dnia.
Przed pieczeniem każdą przepiórkę  owijamy cienkimi plastrami boczku, sznurujemy bawełnianą nitką, bardzo delikatnie oprószamy solą i obsmażamy na maśle, rumieniąc ze wszystkich stron. Naczynie szczelnie zamykamy, dopiekamy przepiórki na niewielkim ogniu ok. 20 min. Wyjmujemy cedzakową łyżką na wygrzany półmisek , zdejmujemy  nitki i polewamy niewielką ilością sosu spod pieczeni.
Ptaki podajemy z gruszkowo-imbirowym chutney lub smażonymi borówkami, dobrze smakują również ze smażoną żurawiną.  Przepiórki serwujemy jako ciepłą przekąskę , najsmaczniejsze są prosto z patelni, gorące! 





4 komentarze:

  1. przepiórki jeszcze nie jadłam, bardzo apetyczny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja tez robiłem ja pierwszy raz.. Wyglądam na zdjęciu jak kobieta spętana sznurem :) hehehe

    OdpowiedzUsuń
  3. Hahah ^^ Faktycznie tak wygląda - świetnie! Nigdy nie jadłem ,a obecnie 'poluję' na bażanta ,bo chce go upiec :D

    Wykwintnie ^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak tylko zrobisz bażanta, daj mi znać... nigdy nie jadłem :)

      Usuń