czwartek, 7 marca 2013

"Dietetyczny burger wołowy"



Nie mogłem powstrzymać się i zjadłem ich aż dwa, ale uwierzcie mi że było to istne niebo w gębie i niczego nie żałuję. Przepis znalazłem w ostatnim wydaniu magazynu kulinarnego „KUKBUK”, którego lekturę gorąco polecam. No tak to mogę odchudzać się codziennie…

składniki:
- ½ szklanki kaszy "kuskus"
- 1 mała cukinia
- 1 marchew
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki ulubionych kiełków np. rzeżuchy
- 400 g chudej mielonej wołowiny
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól, pieprz
- szczypta ostrej papryki
- 1 jajko
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- oliwa 

przygotowanie:
Kuskus zalewamy gorącą wodą w proporcjach 1:1 i zostawiamy pod przykryciem na 10 min. Kiedy kasza wchłonie wodę, mieszamy ją widelcem. Do kuskusu dodajemy starte na tarce o małych oczkach cukinię i marchew, drobno posiekaną natkę pietruszki, wyciśnięty przez praskę czosnek, kiełki oraz mięso. Doprawiamy sosem sojowym, solą, pieprzem i papryką. Na końcu dodajemy jajko i przecier pomidorowy. Masę dokładnie mieszamy, formujemy małe kotleciki i smażymy. Palce lizać :)

p.s burgera podajemy w podpieczonej bułce pełnoziarnistej, z sałatą i plastrem żółtego sera typu "light"


4 komentarze:

  1. "Jestem na dwóch dietach bo na jednej chodzę głodny"?:)))

    OdpowiedzUsuń
  2. hahah dokładnie tak jak mówisz :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O rrrranyy jak tu u CIebie smacznie, jak inspirująco! Dołączam do obserwowania:)
    Pozdrawiam,
    Dagne

    OdpowiedzUsuń