poniedziałek, 15 kwietnia 2013

"Kurczak PIRI PIRI" & "Kurczak nad wyraz spokojny"



Co dwa kurczaki to nie jeden a poza tym w duecie raźniej :) Możesz być najbardziej zajętą osobą na świecie, ale przecież musisz coś zjeść. Chcę wam pokazać, że w zaledwie 20-30 minut (mniej więcej tyle samo czasu, ile trzeba, by podgrzać w piekarniku gotowe danie, obejrzeć coś w telewizji lub odebrać pizzę na wynos) możecie przygotować zachwycającą potrawę domowej roboty.


„Kurczak nad wyraz spokojny”

składniki:
- ½ kg pieczarek
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 4 udka i 4 podudzia kurczaka
- 2 cytryny
- 8 plasterków surowego boczku lub włoskiej pancetty
- 8 gałązek rozmarynu
- oliwa
- sól, pieprz

przygotowanie:
Umyj pieczarki, osusz i pokrój w kostkę o boku 1 cm. Cebulę również pokrój w kostkę a czosnek w cienkie plasterki. Wszystko wrzuć do brytfanki. Cytryny pokrój na 8 cienkich plastrów i usuń pestki. Każdy plasterek wraz z gałązką rozmarynu połóż na kawałku kurczaka i zawiń w boczek. Kawałki kurczaka ułóż w brytfance na warzywach. Dopraw solą i pieprzem, skrop oliwą. Przykryj brytfankę folią aluminiową i piecz 45 min w 180 stopniach. Zdejmij folię i piecz jeszcze 15 minut. Kurczaka podawaj z pieczonymi ziemniakami lub kuskusem i sałatą z winegretem. 


„Kurczak PIRI PIRI”

składniki:
- 4 duże udka kurczaka, ze skórą i kością
- 1 czerwona papryka
- 6 gałązek świeżego tymianku
- 1 czerwona cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 2 cytryny
- 4 łyżki octu winnego
- 2 łyżki sosu worcester
- pęczek świeżej bazylii
- sól, pieprz

przygotowanie:
Połóż udka na plastikowej desce, skórą w dół i natnij każde kilka razy, odsłaniając kość. Skrop oliwą, posól, popieprz i przełóż na rozgrzewającą się patelnię skórą w dół. Smaż, aż się przyrumienią od spodu, wtedy przewróć i podsmaż podobnie.
Obierz czerwoną cebulę, grubo posiekaj i wrzuć do blendera razem z 4 obranymi ząbkami czosnku. Dodaj chili (bez szypułek), 2 łyżki papryki, skórkę otartą z dwóch cytryn i sok z 1 cytryny, 4 łyżki octu winnego, 2 łyżki sosu worcester, sporą szczyptę soli i pieprzu, duży pęczek bazylii i trochę wody. Zmiksuj na gładko.
Pokrój papryki w paski i dorzuć na patelnię do grillowania. Zmniejsz ogień do średniego i często mieszaj paprykę. Przelej sos PIRI PIRI do niedużej brytfanki. Przełóż do brytfanki kurczaka wraz z sosem z patelni. Na wierzchu i pomiędzy kawałkami kurczaka ułóż grillowaną paprykę. Posyp udka gałązkami tymianku i włóż na środkową półkę piekarnika. Piecz 45min w temp. 200 stopni. 10 minut przed końcem, możesz przełożyć brytfankę z kurczakiem na górną półkę.

4 komentarze:

  1. Przepięknie wygląda. Lubię kurczaka na ostro, a na pewno sos piri piri dodaje ostrości niezłej :)


    Zapraszam do siebie na konkurs

    więcej info: http://gotujebochce.blogspot.com/2013/04/konkurs-na-100-tys-wyswietlen-zestaw.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tez wole na ostro... tez w cytrynach dla mnie troche zbyt mdly :) A teraz ide zobaczyc coz to za konkurs :) Pozdrawiam i dziekuje za komentarz :)

      Usuń
  2. Adam, fajny masz sposób na kurczaka :) piri piri brzmi dość pikantnie, ale na pewno pyszny. Muszę kiedyś zaserwować Mężowi takiego na obiad :)))
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    ps. dodaje się do podglądaczy :))

    OdpowiedzUsuń
  3. ja rowniez bede zaszczycony podgladaniem ciebie :)

    OdpowiedzUsuń